Ce spun voluntarii noștri?

Andrei Șimon
Sunt Andrei Șimon si lucrez la o firma de IT multinationala. Am ajuns la Centrul Educational Raluca, printr-un concurs....
mai multe
Andrei Șimon
Sunt Andrei Șimon si lucrez la o firma de IT multinationala. Am ajuns la Centrul Educational Raluca, printr-un concurs... de imprejurari :) in urma cu trei ani.
Mama mea, care era deja voluntar la Centrul Raluca, m-a invitat la un eveniment, de Dragobete.
Tinerii m-au impresionat in mod evident si simtind caldura lor, m-am gandit, ce ar fi ca sa ajut si eu cu ceva….
Desi nu am o implicare foarte activa in cadrul Centrului, imi face placere sa fiu prezent la unele activitati organizate.
Cu toate ca participand ca voluntar ajuti, de cele mai multe ori nu iti dai seama ca tu esti cel ajutat.
Cum?
Activitatea in prezenta persoanelor cu nevoi speciale te face sa constientizezi ca, unele probleme personale nu sunt deloc probleme.
Ionela Buga
Sunt voluntară în cadrul asociației de puțin timp. De fapt, timpul trebuie masurat în intensitatea clipelor și a m...
mai multe
Ionela Buga
Sunt voluntară în cadrul asociației de puțin timp. De fapt, timpul trebuie masurat în intensitatea clipelor și a momentelor, iar atunci aș putea spune că sunt voluntară de o veșnicie.
Deși am mai avut ocazia de a îi cunoaște pe tinerii care activează în cadrul Asociației Down – Centrul Educațional Raluca, evenimentul Flori de Speranță care s-a desfășurat în anul 2016, a fost „clopoțelul” care m-a trezit din propria realitate și m-a ancorat în realitatea acestor tineri. O realitate în care am simțit speranță, curaj, perseverență, fericire, și nu în ultimul rând, iubire. Multă iubire. Ei știu să o primească, dar și să o ofere. Atunci am simțit că vreau să îi cunosc cu adevărat, lucru care s-a și întâmplat, ulterior. Alături de ei, simți că timpul tău liber pe care te-ai oferit să îl faci cadou, este primit cu sufletul curat, este apreciat și valorificat.
Izabella Kasza - Iza
Primul meu contact cu această asociație/ acest centru a fost visul… momentul în care Adriana (D-na Adriana Avram-...
mai multe
Izabella Kasza - Iza
Primul meu contact cu această asociație/ acest centru a fost visul… momentul în care Adriana (D-na Adriana Avram- președinte) și-a împărtășit visul de a crea un spațiu sigur, care să permită tinerilor să se dezvolte și să-și însușească noi abilități, având în acest fel posibilitatea de a trăi o viață independentă și plină. Îmi aduc aminte de fiecare amănunt al acestei discuții, de loc, context și de celelalte vise colaterale acestuia.
Rolul meu a fost și este acela de suport. În primul rând, am onoarea de a mă număra printre membrii fondatori și, cred eu, co-creatori ai acestui vis. În al doilea rând mi s-a acordat șansa ca în calitate de asistent social și psihoterapeut să contribui la dezvoltarea și implementarea a ceea ce înseamnă asistare și suport psiho social, începând de la întâlniri și vizite familiale, grup de suport pentru părinți, supervizarea echipei de intervenție (asistent social, psiholog) etc.
Voluntariatul, personal, înseamnă provocări...provocarea de a face față prejudecăților celorlați privind diferența care constă într-un diagnostic doar...provocarea de a face față situaților noi...rolul de vânzătoare la Târgul de Crăciun alături de Bogdan, un rol care mi-a adus foarte multe mulțumiri și care mi-a întărit încrederea în deschiderea oamenilor și în posibilitatea transformării sociale...și multe altele.
Și mai înseamnă multe bucurii, evenimente și întâlniri atât cu tineri minunați, hotărâți să își găsească și ei locul, cât și cu părinții și familiile lor. Pentru mine fiecare întâlnire este o lecție de viață despre curaj, perseverență și despre puterea de a spune da vieții.
Ca și voluntar am plăcerea de a fi membră într-o echipă de oameni generoși cu timpul și resursele lor, de oameni dedicați incluziunii sociale și nu în ulimul rând de oameni de omenie.
Cineva spunea „Nu cere permisiune să schimbi lumea!” (Eva Fahlstrom Borg). Cred că acești tineri împreună cu familiile lor și această echipă minunată, chiar asta fac.
Simina Bologa
Din anul 2013, activez ca voluntar în cadrul Asociației Down-Centrul Educaţional Raluca, Cluj–Napoca. Pur şi simpl...
mai multe
Simina Bologa
Din anul 2013, activez ca voluntar în cadrul Asociației Down-Centrul Educaţional Raluca, Cluj–Napoca. Pur şi simplu trebuie să-i iubeşti sincer pe aceşti tineri cu sindrom Down. Trebuie să-i încurajezi, să-i iei în braţe atunci când vezi că au reuşit să finalizeze un moment pentru care au muncit atât de mult, să fii prietenul lor adevărat, fără să-i minţi. Alături de ceilalţi voluntari, reuşim împreună să organizăm cu și pentru tinerii centrului, o serie de spectacole pe diferite teme. Astfel, încercăm pe cât posibil să scoatem aceşti tineri pentru cât mai mult timp în lumina reflectoarelor.
Mă bucur nespus de mult că am ajuns să fac parte din acest grup minunat, unde am cunoscut oameni cu suflet mare care mi-au devenit prieteni adevărați. Le mulţumesc pentru că mă lasă să mă bucur alături de ei!
Eva Șimon
Ma numesc Eva Șimon și ocupația mea de o viață este legată de tineri și de educația lor muzicală.
După ...
mai multe
Eva Șimon
Ma numesc Eva Șimon și ocupația mea de o viață este legată de tineri și de educația lor muzicală.
După o activitate de peste 30 de ani în învățământ, datorită unei bune prietene, d-na Dr. Anca Gavriș, am luat legătura cu membrii Asociației Down - Centrul Educațional Raluca din Cluj.
Prima impresie legată de tinerii asociației a fost una placută, percepându-i ca și persoane calde, cu mult bun simț. După ce m-am consultat cu membrii familiei mele, am decis că voi activa la asociație pentru o perioadă. Nu stiam cu ce ii voi putea ajuta pe tineri, dar viitoarea mea activitate am privit-o ca pe o provocare. Și iată, de peste 4 ani activez ca si VOLUNTAR în cadrul asociației! Desigur, pe domeniul meu de activitate. Mai exact, pe partea de organizări de evenimente, care sunt în număr de 4 în decursul unui an.
Experiența mea alături de tinerii cu sindrom Down, este diferită de cea alături de elevii școlilor de masă, însă pot spune cu inima deschisă că este o experiență la un înalt grad de satisfacție.
De asemenea, o altă bucurie a fost pentru mine să văd că am fost un bun model didactic pentru șapte dintre elevii mei, și nu în ultimul rând, pentru fiul meu Andrei, care s-au dovedit a fi voluntari de seamă în cadrul acestei asociații.
Ca o concluzie, pot afirma că voluntariatul la Asociația Down - Centrul Educațional Raluca, este special. Atât pentru mine, cât și pentru întreaga echipă. Poate că la început nu am am înțeles sensul pentru care am ajuns să lucrăm cu și pentru acești tineri, dar dacă continuăm de câțiva ani, înseamnă că fiecare a găsit „acel ceva” de a fi alături de acești tineri deosebiți.
Ionuț Solonean
Bună, numele meu este Ionuț Solonean și probabil aș putea spune multe lucruri despre mine, unele bune altele mai pu...
mai multe
Ionuț Solonean
Bună, numele meu este Ionuț Solonean și probabil aș putea spune multe lucruri despre mine, unele bune altele mai puțin bune, așa cum e normal, doar nu sunt un om perfect.
Spre deosebire de alții, nu m-am născut un om bogat, așa cum probabil cred ei, dar din fericire consider că sunt un om norocos. De ce spun asta?...Simplu, pentru că în aprilie 2013 am avut șansa să îi cunosc pe tinerii de la Asociația Down - Centrul Educațional Raluca.
Primul meu contact cu tinerii de la asociatie a fost putin stângaci și plin de mister deoarece nu știam prea multe despre Sindromul Down. Dar, după a doua întâlnire am fost pur si simplu cucerit de energia lor și am decis să fiu alături de ei, să facă parte din viața mea. Mă bucur din suflet că m-au acceptat și că pot fi alături de ei, ori de câte ori au nevoie de mine.
Veronica Nicoleta Tarcea
Numele meu este Veronica și sunt masterandă la Universitatea de Artă și Design, secția pictură.
Mi-am dori...
mai multe
Veronica Nicoleta Tarcea
Numele meu este Veronica și sunt masterandă la Universitatea de Artă și Design, secția pictură.
Mi-am dorit întotdeauna să fac ceva deosebit în domeniul meu, să împărtășesc și cu alte persoane pasiunea mea pentru pictură și arte decorative, așa că am ales să fac pentru început voluntariat în cadrul asociației, lucrând cu tinerii cu sindrom Down și ajutându-i să realizeze și să decoreze obiecte lucrate manual. Voluntariatul s-a transformat în timp în loc de muncă, astfel că din anul 2016 fac parte din echipa Asociației Down - Centrul Educațional Raluca.
Am întâlnit aici o echipă minunată formată din specialiști dedicați, oameni simpli care au multă iubire de oferit și nu în ultimul timp, tineri talentați, cu mult interes pentru expresia plastică. Lucrând cu tinerii cu Sindrom Down am învățat că timpul este cel mai prețios, și că prin acordarea răgazului suficient, emoțiile, trările și simțirile acestor tineri pot fi liber exprimate prin culoare. Nimic nu poate fi mai frumos decât să vezi un obiect neînsemnat care prinde viață după ce este pictat în culorile sufletului.
Bianca Toth
Mă numesc Toth Flavia Bianca și sunt studentă la Facultatea de Medicină Generală, Universitatea de Medicină și Fa...
mai multe
Bianca Toth
Mă numesc Toth Flavia Bianca și sunt studentă la Facultatea de Medicină Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hatieganu”, Cluj-Napoca, promoția 2013.
Începând cu anul 2014 am devenit voluntar în cadrul Asociației Down - Centrul Educațional Raluca. Am ales să fac voluntariat fiindcă sunt sigură ca aceasta este singura modalitate de a aduce o schimbare în societate, și anume prin puterea exemplului, prin a arăta că îți pasă de ceea ce te înconjoară și prin depășirea barierelor prejudecăților legate de oameni diferiți și de capacitățile acestora.
A face voluntariat nu înseamnă a renunța la timpul liber, ci a converti timpul tău liber într-o activitate relaxantă și folositoare pentru persoanele care au nevoie de ideile tale, de hobby-ul tău și de prezența ta, iar răsplata se face în zambete pe fețele tuturor și multe îmbrățițări.
Asociația Down - Centrul Educațional Raluca te umple de energie, bună dispoziție, te învață să prețuiești fiecare clipă, dar și să rămâi cu zâmbetul pe buze indiferent de situație, e ca o familie imensă în care toată lumea este egală și muncește pentru a transforma visele în realitate!
Violeta Merie
Mă numesc Violeta Valentina Merie și sunt parte a familiei Down - Centrul Educațional Raluca de mai bine de trei ani....
mai multe
Violeta Merie
Mă numesc Violeta Valentina Merie și sunt parte a familiei Down - Centrul Educațional Raluca de mai bine de trei ani.
Când am plecat în această aventură, am căutat un loc unde să simt că ajutorul pe care îl pot oferi poate însemna o rază mică de speranță. Activitățile pe care le-am desfășurat și le desfășor în cadrul centrului vizează partea informatică precum și asigurarea legăturii cu organizația internațională a persoanelor cu sindrom Down – Down Syndrome International. În această perioadă am avut șansa de a colabora cu niște persoane minunate care își dedică existența în principal integrării și progresului tinerilor cu sindrom Down în societatea românească.
La evenimentele organizate de către asociație am trăit clipe unice, foarte emoționante în care am regăsit recunoștința și gratitudinea sinceră a celor implicați. Cred cu tărie că punând mână de la mână putem să îi ajutăm pe acești tineri cu sindrom Down să dea un sens vieții lor!
Vlad Vomir
În familia Asociație Down - Centrul Educațional Raluca am ajuns de curand, însă activitățile de voluntariat în d...
mai multe
Vlad Vomir
În familia Asociație Down - Centrul Educațional Raluca am ajuns de curand, însă activitățile de voluntariat în domeniul asistenței sociale le-am început încă de pe când eram în clasa a X a. Au fost ani frumoși în care am învățat ceea ce reprezintă activitatea de voluntariat. Pentru mine, voluntariatul a fost “dragoste la prima vedere”, observând câte satisfacții pe plan personal îți poate aduce ajutorul oferit altcuiva. În decursul anilor prin activitățiile de voluntariat în domeniul asistenței sociale am deprins abilități de autocunoaștere și dezvoltare personală în direcția cognitiv-comportamental, abilități care consider că sunt foarte importante în activitatea omului de zi cu zi. Acest lucru doresc să îl transmit mai departe, prin prisma activităților desfășurate cu tinerii de la Asociația Down - Centrul Educațional Raluca Cluj – Napoca.