Proiecte

Asociația DownCER se mândrește cu realizarea unor proiecte care, de-a lungul anilor, au devenit repere nu numai în comunitatea locală cât și în cea națională, având ecouri în întreaga lume.

 

Festivalul Național Flori de Speranță se desfășoară în fiecare an, în luna mai. Festivalul, a cărui primă ediție a avut loc în 2012, are misiunea de a evidenția și promova talentele flori-de-speranta-2016_poza-grup-1artistice ale copiilor, tinerilor și adulților cu sindrom Down și se bucură de participarea a tot mai multor asociatii din țară. În cadrul festivalului are loc Concursul Miss şi Mister Down România care are două secţiuni: defilare şi proba de talente. După acestea, are loc un spectacol de excepție, susţinut de invitaţi speciali. Festivalul a fost extrem de bine primit în comunitatea locală și s-a bucurat de aprecieri în presă și în mediul online.

 

ActiveDown Studio, atelierul de handmade, a fost un proiect de suflet al asociației Eveniment Active Down Studionoastre, care încununa eforturile de pregătire profesională și dezvoltare personală din ultimii ani.  În noiembrie 2016,  Asociația  a lansat ActiveDown Studio ca o întreprindere socială dedicată persoanelor cu sindrom Down din Cluj-Napoca și prima deschisă sub egida Asociației DownCER.

În atelier s-au continuat și s-au dezvoltat activităţi comerciale și de producţie (prin colaborarea cu furnizori de servicii cu experienţă în pregătirea adulţilor cu dizabilităţi). Pentru aceasta, am realizat colaborări cu investitori și oameni de afaceri care ne-au sprijinit  în dorința noastră de a transforma acest atelier în întreprindere de economie socială care are ca principal scop  reabilitarea socială a tinerilor cu sindrom Down prin realizarea de activități profesionale adecvate profilului lor şi conştientizarea importanţei autonomiei sociale.

Din păcate, conjunctura nefavorabilă acestor inițiative ne-a obligat să restrângem activitatea, mutând-o la sediul central al Asociației.

 

 

Project Unify – Împreună pentru o Generație Unificată

De-a lungul ultimilor ani, membrii și beneficiarii DownCER au fost invitați să participe la diverse proiecte realizate de ONG-uri din țară. Dintre ele, se distinge colaborarea lui Mihai Împreună pentru o Generație UnificatăArsenie cu Special Olympics Romania în cadrul  Project Unify, un proiect de anvergură al Special Olympics International, în cadrul căruia tineri cu și fără dizabilități  creează și implementează proiecte de incluziune socială în școlile de masă și nu numai. Conform paginii dedicate a Special Olympics Romania, „astfel, iau naștere prietenii și în afara mediului educațional, iar persoanele cu dizabilități intelectuale devin mai încrezătoare în forțele proprii și agenți ai schimbării în comunitatea din care fac parte” (Project Unify).

Georgiana Bighescu și Mihai Arsenie, secondat de Tobias Pasăre, au alcătuit o astfel de echipă care a trecut de granițele unui oraș și chiar ale țării. Ce am învățat cu toții? Vom da cuvântul lui Mihai:

Împreună cu Georgi și Tobias, am petrecut unele dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea. Am lucrat ca o echipă și am cunoscut oameni noi (elevi, studenți, profesori), am interacționat cu ei și am aflat ce așteptări aveau de la acest proiect. Prin activitățile organizate, le-am oferit ocazia să cunoască mai bine persoanele cu nevoi speciale și să învețe cum să lucreze împreună, așa cum am făcut și eu cu Georgi și Toby.
 Lucrând împreună cu ei în acest proiect, am devenit prieteni și co-echipieri. Am învățat de la ei cum se face un proiect care poate schimba viața și mentalitatea celor din jur. Am învățat să mă organizez și cum să comunic mai bine. Le sunt recunoscător pentru timpul petrecut împreună și îmi doresc să colaborăm și pe viitor în alte proiecte frumoase. Sper că vom rămâne prieteni pentru totdeauna!


downcer_2013_masterchef

 

“Și ei pot fi Masterchefi!”

În luna decembrie 2012 am câștigat 3000 Euro impreuna cu echipa “Ba se poate!” în cadrul concursului “Brutăria de fapte bune”, organizat de BCR.

Scopul proiectului propus a fost dotarea bucătăriei Centrului Educational Raluca cu mobilier specializat și echipamente adecvate, iar obiectivul principal este îmbunatatirea vieții personale și sociale a tinerilor de la ADCER. Punerea în practică a acestui  proiect a reprezentat înca un pas important  în realizarea unui centru modern și adecvat pentru persoanele cu sindrom Down.