Asociatia Down Centrul Educational Raluca (DownCER)

DownCER a fost inaugurat in toamna anului 2010 si se doreşte a fi un centru multifuncţional, care imbina funcţiile unui centru de zi educaţional cu un centru de pregătire profesională. Abordarea noastră are în vedere conceptul de învăţare pe parcursul vieţii care va fi aplicat persoanelor adulte care au dificultăţi de învăţare, pentru a ajuta la o mai bună integrare socială.

DownCER a luat ființă în luna octombrie 2010, la inițiativa familiei Avram, din dragoste pentru fiica lor, Raluca, atunci în vârstă de 24 de ani, care s-a nascut cu sindromul Down.

DownCER integrează educațional, social și cultural persoane cu  sindrom Down, cu vârsta peste 18 ani, care după absolvirea unei forme de educație (de obicei școli speciale) nu mai sunt cuprinși în programe de integrare socială și profesională. Este un centru de zi acreditat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Activitățile desfăsurate de ADCER vizează în principal integrarea socială și pe piața muncii a tinerilor, precum și programe de consiliere și suport pentru familiile și aparținătorii acestora, scopul final fiind dezvoltarea autonomiei personale și socio-profesionale prin activități care să le valorifice potențialul.     

Aici, fiecare tânar beneficiază de un plan personalizat de intervenție: cazurile sunt evaluate dinamic de către un educator și un psiholog, apoi sunt stabilite direcțiile de intervenție. Programele terapeutice sunt monitorizate permanent.

Centrul Educational Raluca, ofera prin serviciile de specialitate, o sansa persoanelor care au nevoie ca potentialul lor restant sa fie utilizat la maximum si valorizat de către societate. De mai bine de trei decenii, activităţile asociaţiilor specializate au dovedit cu prisosinţă că iubirea, devotamentul şi abnegaţia părinţilor şi specialiştilor pot crea o lume mai bună nu numai pentru persoanele cu dizabilităţi ci si pentru cei din jurul lor (familie, prieteni, comunitate).